Tweedehands

Dé gratis verkoopsite voor Nederland en BelgiŽ!

verzamelen

Den Haag Het Spui, De Kapelsbrug en Laan van Meerdervoort

Prijs: Tegen elk aannemelijk bod

1.315 keer bekeken • Status: Actief

  • Staat:
  • Gebruikt

Den Haag

Het Spui
De waterloop, aangelegd in 1345, was tot de 19e eeuw een belangrijke waterweg voor Den Haag. De gracht liep van de Hofvijver naar de Vliet. Verschillende grachten kwamen uit op het Spui: de Lange Gracht (nu Gedempte Gracht genoemd), Turfmar(c)kt (de Oude Brouwerÿe), Kal(c)kmarkt/Schedeldoekshaven, Statengracht (Ammunitiehaven), de Veer kade en de Bierkade (Bierkaÿ). Er werd veel handel gedreven. De demping van het Spui ging in etappes tussen 1861 en 1904 en maakte onder meer de aanleg van de elektrische tram mogelijk. Door de demping werd het Spui zeer breed en verloor haar 'hoogte/breedte-verhouding'.De demping werd noodzakelijk geacht omdat de grachten stonken en veel ziektes verspreidden.

De Kapelsbrug
Volgens de kaart van Blaue uit 1649 wordt het huidige Spui als Speuy geschreven en eindigt op de plek die nu de overgang is van het Spui met de Hofweg is, met links de Spuistraat en rechts de Lange Poten (de Poote). Deze plek was bekend als de Kapelsbrug. Het water vervolgde naar de Hofsingel en de Hofvijver. Tot de door Berlage geïnitieerde Haagse verkeersdoorbraken die onder meer de nieuw aangelegde Hofweg opleverende liep het Spui op de Kapelsbrug dood en reden de trams van lijn 1, 6, 8, 9 en de gele tram naar Delft rechtsaf de Lange Poten in.

Laan van Meerdervoort
De Laan van Meerdervoort in Den Haag is met bijna zes kilometer de langste laan van Nederland. Aan de kant van de lage huisnummers zet de Laan van Meerdervoort zich voort in de Javastraat en vervolgens de Wassenaarseweg, wat de totale lengte op 8,5 km brengt.
De Laan van Meerdervoort (voorheen 'Dekkerslaantje') is genoemd naar een oude boerderij die buiten de Haagse Singelgracht (Verdedigingssingel) lag ongeveer ter hoogte van het huidige kruispunt van Javastraat, Zeestraat, Scheveningseweg en Laan van Meerdervoort. Tussen 1875 en 1960 is deze straat in de richting van Loosduinen (Kijkduin) langzaam maar zeker volgebouwd.

Exclusief verzendkosten

BEKIJK OOK MIJN OVERIGE ADVERTENTIES

Reageer nu!

Contact-informatie

( Particulier )
12 jaar actief op Tweedehands.net
Bekijk alle advertenties

Rotterdam
(Zuid-Holland, Nederland)

Biedingen

Nog geen biedingen geplaatst

Opties voor deze advertentie

Advertentie van Tweedehands.net
Favorieten (0)